Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Lubelski  
czwartek, 24 kwiecień 2014
 Start arrow Relacje arrow Smaki Zamościa 2012
   
Menu serwisu
Start
Historia
Aktualności
Relacje
Statut
Zarząd
Partnerzy
Sponsorzy
Galeria
Przepisy
Kontakt
Napisz do nas
Advertisement
 
 
 


Smaki Zamościa 2012 PDF Drukuj E-mail
piątek, 15 czerwiec 2012

Protokół komisji oceniającej potrawy

zgłoszone do konkursu Smaki Zamościa i Roztocza

odbywającego się w dniach 02 czerwca 2012r.

Podczas Festiwalu Produktu Lokalnego

w Zamościu

Celem konkursu jest:

  • promocja produktów tradycyjnych i regionalnych Zamojsko - Roztoczańskiej

kuchni i tradycji kulinarnych ,

  • wyłonienie najbardziej atrakcyjnych produktów turystycznych Regionu

  • kultywowanie i odtwarzanie potraw kuchni narodów , które w przeszłości

  • kształtowały wizerunek Miasta i regionu Roztocza ,

  • podnoszenie atrakcyjności turystycznej Miasta i Regionu

  • promowanie zamojskich wytwórców żywności oraz popularyzacja naszych

regionalnych tradycji kulinarnych .

  • poznanie i udokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w naszej tradycji od lat wytwarzanych tymi samymi metodami według tych samych receptur.


Przedmiot konkursu stanowiły wyroby regionalne, które:

  • mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia,

  • muszą być związane z regionem Zamościa i Roztocza,

  • muszą charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi

ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu.


Komisji w składzie :

Przewodniczący Komisji

  • Pan Jacek Jakubczak Zarząd Polskich Kucharzy i Cukierników w Lublinie

Członkowie Komisji

  • Pan Marek Jawor Prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej”Zamość i

Roztocze”

  • Pani Jadwiga Machulewska Zarząd Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”

  • Pani Barbara Czuwara Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu

- Pani Izabella Winiewicz_Cybulska


Zgłoszone wyroby były oceniane według następujących kryteriów:

  • wygląd i cechy zewnętrzne,

  • walory smakowe,

  • powiązanie z tradycjami i historią regionu Zamościa i Roztocza


w podziale na :

  1. wyroby gastronomiczne

  2. wypieki , chleby inne ..

  3. nalewki

  4. inne wyroby gastronomiczne

  5. Konkurs Smaki Zamościa i Roztocza 2012 r.

 

1. Restauracja MUZEALNA

Magdalena Kubina

22-400 Zamość

ul.Ormiańska 30

1.1

Królik po wiejsku na kopytkach z mąki gryczanej,z surówką z buraka

1.2

Barszcz z dzikiego szczawiu z jajkiem z kurki zielononóżki z ziemniakami

 

 

2. Restauracja PADWA

Fostakowski Stanisław

22-400 Zamość

ul.Staszica 31

2.1 Kaczka Ordynacka

 

3. Koło Gospodyń Wiejskich z Błoonia Gm.Szczebrzeszyn

3.1 „Bigos Babci ALI „

3.2”Jaśkowe Kotleciki „

3.3 „Błońska Zupa Piknikowa”

3.4” Pierożki AGATY”

 

 

 

 

 

4. Koło Gospodyń Wiejskich

w Wielączy Kolonii

Gmina Szczebrzeszyn

4.1 Staropolski ŻUR z Połamańcem

4.2. Pyzate Lenichy



5. STANISLAWA I ZBIGNIEW DROŹDZIEL

KRESÓWKA

KOLEJOWA 42

5.1.Pierogi lubyckie z lubczykiem

5.2 Tarcichy z sosem szypiorkowo-lubczykowym

 

 

 

 

 

6. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu

22-400 Zamość

6.1 Krupnik Roztoczański

6.2 Rolada Hetmańska

6.3 Czebureki /ukraińska potrawa pochodzenia tatarskiego  

 

 

 

7. Koło Gospodyń Wiejskich w Bodaczowie

Elżbieta Ordyniec  

7.1 „PIJANY KOGUCIK”

 

8. Koło Gospodyń Wiejskich

Zadnoga , 22-610 Krynice

8.1 Pączek kapuściany

8.2 Śledzik po olejarsku

8.3 Kulki serowe z miętą

 

 

 

9. Zagroda Roztocze Obsza – Zofia i Hendryk Kaproń

9.1 Kaczka Faszerowana po Obszańsku

9.2 Flaki Jarskie

 

10. Marina

Marynia-Maria Ryń

Hotel-Restort „Marina”

22-413 Nielisz

10.1 KOZIE BRODY

10.2.BARSZCZ Z SAŁATY

10.3 TARCIUCH

10.4 KISZONA SAŁATA

 

 

 

 

11. Dorota Kicyk

Ośrodek Wypoczynkowy „Przystanek Kawęczynek”

11.1 TARCIUCH

 

 

 

 

 


1. Koło Gospodyń Wiejskich w Wielączy Kolonii , Gmina Szczebrzeszyn

2.1 „Wieląckie Oszukańce”

2.2 „WIEŚNIAK”

 

 

2. Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskich Piaskach

2.1. Piróg Drożdżowy z Kaszą i Serem / Elżbieta Głąb/

2.2. Placki z grochem

Alicja Złamaniec

3.3. Korowaj weselny

/ Teofila Pawluk/

 

 

 

3. Anna i Tadeusz Kołodziej

Zadnoga 19

22-610 Krynice

3.1 PTYSIE

3.2 Pierożki drożdżowe z kapustą, świątecznym olejem roztoczańskim i grzybami

 

 

4. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im.Tadeusza Kościuszki w Zamościu , ul.Szczebrzeska 41

4.1. „ Chleb Rodzinny „

 

5. Koło Gospodyń Wiejskich w Bodaczowie

/Elżbieta Ordyniec/

5.1.SPECJAŁ CHŁOPSKI

5.2. PĄCZKI TRADYCYJNE Z WIŚNIAMI

 

 


1. Koło Gospodyń Wiejskich z Błonia

Gm.Szczebrzeszyn

1.1.” Mamrot Pani Heni „

/ Wino półwytrawne /

 

 

2. Aleksandra Łopuszyńska ,22-610 Krynice ,Zadnoga 9

2.1. Wino z mniszka lekarskiego 

 

3.Koło Gospodyń Wiejskich w Zadnodze

22-610 Krynice

Zadnoga 19

3.1. Nalewka wiśniowa mocna  

 

4. Stanislawa i Zbigniew Droździel ,Kresówka

ul.Kolejowa 42

4.1 Nalewka malinowa Stasi

 

5. Przedsiębiorstwo Wielobranżowe -Fostakowski Stanisław

Restauracja PADWA 

5.1. Nalewka Wiśniowa

 

5.2. Nalewka z owoców DERENIA

 

 

6. MARINA

Marynia-Maria Ryń

Hotel—Resort „Marina

22-413 Nielisz

6.1. Wino z Mleczu

 

7. Zagroda Roztocze Obsza – Zofia i Hendryk Kaproń

7.1. Nalewka z brusznicy leśnej

7.2. Nalewka z pokrzywy i mięty ,

7.3. Nalewka z Żurawiny leśnej

 

 

 

8.Andrzej -Józef Kudlicki

Tomaszów Lubelski

8.1. Roztoczański Zestaw Biesiadny

 


1. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im.T.Kościuszki w Zamosciu

1.1. DŻEM RABARBAROWY

 

 

2. Olejarnia Świąteczna Tomasz Kostrubiec

2.1 Olej Świąteczny Roztoczański

 

 

3. Irena i Marian Śliczniak -Gospodarstwo Pasieczne ULIK

3.1. Miód Fasolowy

3.2. Miód Rzepakowy

 

Komisja Konkursowa kierując się powyższymi kryteriami stwierdziła, iż wszystkie zaprezentowane wyroby są wysokiej jakości pod względem smakowym i estetycznym.


Komisja przyznała:


W DZIALE POTRAW GASTRONOMICZNYCH - ZUPY

Certyfikaty Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”

Konkursu „ SMAKI ZAMOŚCIA I ROZTOCZA „


I Miejsce za : Krupnik Roztoczański

dla Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza

Kościuszki w Zamościu



II Miejsce za : Staropolski Żur z Połamańcem

Dla Koła Gospodyń Wiejskich w Wielączy Kolonii

Gmina Szczebrzeszyn



III Miejsce za : Barszcz z Sałaty

Dla „ MARYNIA – Maria Ryń

& Hotel *** Resort Marina w Nieliszu



W DZIALE POTRAW GASTRONOMICZNYCH - Drugie Dania

Certyfikaty Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”

Konkursu „ SMAKI ZAMOŚCIA I ROZTOCZA”


I Miejsce za : Kaczkę faszerowaną po Obszańsku

Dla Zofii i Henryka Kaproń z Zagrody „Roztocze” w Obszy


II Miejsce za : Królika po wiejsku na kopytkach z mąki gryczanej z surówką z buraka

Dla Magdaleny Kubiny z Restauracji „Muzealna” w Zamościu


II Miejsce za : CZEBUREKI

Dla Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnym nr 2 im. Tadeusza Kościuszki

w Zamościu



W DZIALE WYPIEKI, CHLEBY, CIASTA

Certyfikaty Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”

Konkursu „ SMAKI ZAMOŚCIA I ROZTOCZA”


I Miejsce za : Chleb Rodzinny

dla Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im.Tadeusza

Kościuszki w Zamościu


II Miejsce za : Piróg Drożdżowy z kaszą i Serem

dla Koła Gospodyń Wiejskich w Ruskich Piaskach

III Miejsce za : Pączki Tradycyjne

dla Koła Gospodyń Wiejskich w Bodaczowie


W DZIALE NALEWEK

Certyfikaty Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze

Konkursu „SMAKI ZAMOŚCIA I ROZTOCZA”


I Miejsce za : Roztoczański Zestaw Biesiadny

dla Pana Andrzeja Józefa Kudlickiego

z Tomaszowa Lubelskiego



II Miejsce za : WINO Z MLECZU

dla Firmy : „ MARYNIA” - Maria Ryń

& Hotel *** & Resort Marina w Nieliszu


III Miejsce za : Nalewkę z brusznicy leśnej ,pokrzywy z miętą i żurawiny leśnej

dla Państwa Zofii i Henryka Kaproń z Zagrody „Roztocze” w Obszy


W DZIALE Inne wyroby gastronomiczne

Certyfikaty Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze

Konkursu „SMAKI ZAMOŚCIA I ROZTOCZA „



I miejsce za DŻĘM RABARBAROWY

DLA Zespołu Szkół Ponadgimnzajalnych Nr 2 im.Tadeusza Kościuszki w Zamościu


I miejsce za : Miód Fasolowy i Miód Rzepakowy

dla Państwa Ireny i Mariana Śliczniaków z Gospodarstwa

pasiecznego ULIK



Wyróżnienia :


1. ZA : KISZONĄ SAŁATĘ – DLA Firmy :” MARYNIA” - Maria Ryń & Hotel *** & Resort Marina w Nieliszu

2. ZA : ROLADĘ HETMAŃSKĄ

DLA Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im.Tadeusza Kościuszki w Zamościu


 

 

 

Następny >